Pes je právem považován za nejlepšího přítele člověka. Nejenže dokáží vnímat naše emoce, ale také je sami projevují způsoby, které nám neustále dokazují jejich oddanost a lásku. Když jim porozumíme, můžeme ještě více posílit vztah se svým čtyřnohým parťákem. Jak tedy pes dává najevo lásku a jak můžeme tuto vazbu rozvíjet?

Jak se vyvíjí vztah mezi psem a majitelem?

psí projevy lásky

Vztah mezi psem a jeho majitelem se vyvíjí postupně a je výsledkem každodenní interakce. Zpočátku pes může projevovat nejistotu nebo odstup, ale jakmile získá d

ůvěru, začne projevovat více lásky a náklonnosti. Klíčové je vytvořit prostředí plné bezpečí, podpory a pozornosti.

Největší roli při získávání psí lásky hraje čas, který se svým čtyřnohým miláčkem trávíte, a také kvalita společných aktivit – někteří pejsci jsou více hraví, aktivnější a potřebují spoustu pohybu. Aktivní psi více namáhají pohybové ústrojí, proto je důležité podpořit zdraví jejich kloubů. Jiná plemena jsou zase klidnější a spokojí se s menším množstvím aktivit.

Jak se projevuje zamilovaný pes?

Vítá vás a vrtí ocasem

Znáte ten pocit, kdy se vracíte domů a váš čtyřnohý parťák kňučí, vyje a nebo se dokonce i počůrá radostí? Pejsek tak dává najevo, že je šťastný, že vás vidí a těší se na to, jak spolu budete trávit společné chvíle.

Vrtění ocasem

Mezi psí signály lásky patří rychlé a uvolněné vrtění ocasem, často doprovázené nadšením a pohyby celého těla. Pes tím dokazuje, že vás miluje a je šťastný, že vás vidí.

Následuje vás

Pokud si pejsek někoho oblíbí a bere ho jako součást svojí smečky, tak je mu neustále v patách. Má radost, že s vámi může absolvovat různé aktivity. Některým pejskům stačí být s vámi v jedné místnosti, jiní potřebují bližší kontakt.

Vyhledává oční kontakt

oční kontakt psů

Váš pes vás může sledovat při různých činnostech, aby se ujistil, že se bavíte, nebo aby měl přehled, co děláte. Je to instinktivní chování vycházející z jejich pudu hlídat smečku.

Kvalitu zraku u vašeho pejska byste neměli podceňovat. Zhoršené vidění psa a bolest z důvodu očního onemocnění mohou uniknout i zkušenému chovateli.

Olizuje vás

Olizování je jedním z nejběžnějších projevů psí náklonnosti a přátelství. Vychází z jejich přirozeného chování a mají ho hluboce zakořeněné v genech – vlčí mláďata olizují tvář své matky, aby jí dala najevo, že mají hlad. Tento instinkt se u pejsků zachoval dodnes a vyjadřuje tím, že o vás pečuje a má k vám důvěru.

Hraje si s vámi

Společné hry, jako je aportování nebo přetahování, pomáhají posilovat vztah mezi vámi a vaším psem. Při těchto aktivitách je však důležité dbát na zdraví zubů vašeho mazlíčka. Pravidelná péče o chrup je zásadní pro jeho celkovou pohodu a dlouhodobé zdraví, protože zdravé zuby jsou klíčem k tomu, aby si váš pes mohl užívat své oblíbené hry naplno.

Spí vedle vás

Stejně jako vlci mají i psi od přírody vrozené, že spí vedle sebe v tlupách. Váš čtyřnohý kamarád tedy může mít tendence skákat vám na postel a spát vedle vás. Pokud vám to není příjemné, můžete mu udělat radost alespoň tím, že mu jeho pelíšek dáte co nejblíže k vaší posteli.

Skáče na vás

Skákání je další z projevů lásky, který je však většinou z hlediska výchovy nežádoucí. Často ho pejska ale nejde odnaučit a nedá se mu zabránit. Jedná se totiž o instinktivní chování, jelikož již od přírody štěňátka skáčou na svou matku, aby získala pozornost a potravu. Někteří psi mohou skákat jednoduše proto, že mají přebytek energie a skákání jim umožňuje tuto energii vybít.

Vyhledává tělesný kontakt

jak dává pes najevo láskuTělesný kontakt hraje zásadní roli v psích projevech lásky. Když pes vyhledává tělesný kontakt, například tím, že si na vás lehne nebo se přitiskne k vašemu boku, cítí se v bezpečí a chce vám být blíže. Při tělesném kontaktu dochází k uvolňování hormonů, které posilují emocionální vazbu mezi psem a majitelem.

Berte na vědomí, že projevy lásky se mohou lišit mezi jednotlivými plemeny. Například plemena jako labrador, zlatý retrívr nebo border kolie jsou známá svou vřelou a otevřenou náklonností, zatímco nezávislejší plemena jako afghánský chrt nebo šiba inu mohou být rezervovanější ve svých projevech lásky.

Jak se projevují ochranářské instinkty psa vůči jeho majiteli?

Ochranné instinkty psa jsou přirozenou součástí jeho lásky k majiteli. Pes může reagovat na hrozby, jako jsou neznámí lidé nebo neobvyklé zvuky tím, že začne štěkat nebo se postaví mezi vás a zdroj ohrožení. Tyto instinkty jsou výsledkem silného pouta mezi vámi a vaším psem a dokazují, že vás pes vnímá jako důležitou součást své smečky, kterou chce ochraňovat.

Jakými aktivitami podpořit váš vztah s pejskem?

Psí náklonnost si získáte díky společným aktivitám. Posílíte tím vzájemnou důvěru, pes bude mít radost a dojde mezi vámi k hlubšímu spojení.

Pravidelné procházky

Procházky jsou základní aktivitou, kterou psi milují. Pravidelné procházky pomáhají budovat silné pouto mezi vámi a vaším psem. Kromě fyzické aktivity poskytují procházky také prostor pro sociální interakci a trénink poslušnosti.

Z venkovního dobrodružství si může váš čtyřnohý kamarád přinést klíště. Nezapomínejte tedy na prevenci a po návratu z procházky psa důkladně prohlédněte.

Hraní interaktivních her

Hry, jako je aportování, přetahování nebo schovávání hraček, jsou skvělým způsobem, jak se se svým psem zapojit do zábavných aktivit. Tím, že se aktivně účastníte her, ukazujete svému psovi, že jste jeho partnerem a že vám záleží na společně stráveném čase.

Trénink nových dovedností

Trénink je skvělý způsob, jak posílit vztah s vaším psem. Učení nových povelů a dovedností zvyšuje vzájemné porozumění a upevňuje vaši pozici jako vůdce smečky. Psi se při tréninku cítí užitečně a milují odměny, které jim za jejich úspěchy dáváte. Tento druh mentální stimulace je pro psa důležitý a pomáhá posilovat důvěru a lásku.

Fyzický kontakt a mazlení

zamilovaný pes

Psi milují fyzický kontakt a mazlení je jedním z nejlepších způsobů, jak projevit a posílit vzájemnou lásku. Když se se psem mazlíte, uvolňuje se hormon oxytocin, který podporuje pocity štěstí a klidu u obou stran. Mazlení je také výborným způsobem, jak psa uklidnit a ukázat mu, že je v bezpečí.